4 Nadelen van gebrek aan vertrouwen in je team. En hoe je dit aanpakt.

4 Nadelen van gebrek aan vertrouwen in je team. En hoe je dit aanpakt.

De potentie én de praktijk van teamwerk 

In potentie is het fantastisch om in een team te werken. Samen met anderen het beste resultaat halen, daar van genieten, de credits delen, en samen vormgeven aan de volgende uitdaging.

In de praktijk gaat het vaak anders, en levert werken in een team vooral veel frustraties op. En is de meerwaarde van teamwerk al snel ver te zoeken.

Patrick Lencioni schrijft over de 5 belangrijkste frustraties van het werken in teams.

Frustraties die nauw met elkaar samenhangen. En hoe je die kunt aanpakken. Zodat de potentie van teamwerk wel realiteit wordt.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie die je hier de komende weken kunt vinden met daarin de vijf belangrijkste teamfrustraties.

 

De belangrijkste teamfrustratie: gebrek aan vertrouwen

Cruciale rol van vertrouwen

Onderling vertrouwen vormt het hart van een goed functionerend en positief team. Zonder vertrouwen geen echte samenwerking.

Je wilt er vanuit kunnen gaan dat de intentie van je teamcollega's goed is. Er vanuit kunnen gaan dat er geen reden is om jezelf te beschermen in je team.

Je wilt dat je kunt aangeven in je team dat je iets moeilijk of lastig vindt. Dat je kunt aangeven dat je soms ook niet direct weet hoe je iets aan kan pakken. En dat je dan fouten kunt maken en om hulp kunt vragen. En dat dan niemand in je team dit tegen je gebruikt. Je ermee om je oren slaat. Vervelende opmerkingen maakt of een steek onder water geeft.

Dus eigenlijk willen jij en je teamleden hetzelfde. Namelijk prettig samenwerken met het vertrouwen dat je jezelf kunt zijn in je team. Dat je niet op je hoede hoeft te zijn. Dat jullie er voor elkaar zijn, en je op elkaar kunt bouwen. Hoe prettig zou dat zijn?

Frustratie door gebrek aan vertrouwen

Ik weet alleen niet hoe dit in jouw team is, maar in veel teams die ik tegenkom, is de praktijk helaas vaak anders. En zie ik dat teams met een gebrek aan onderling vertrouwen eigenlijk nooit goed lopen.

En het aansturen van zo'n team veel energie kost en maar weinig voldoening geeft. En ook dat de teamleden vaak het team en samenwerken als stressvol en negatief ervaren.

In dit soort teams gaat daardoor ook vaak heel veel tijd en energie verloren aan ineffectief en 'politiek' gedrag. En zijn mensen op hun hoede, laten ze niet het achterste van hun tong zien. En geven ze zeker niet het beste van zichzelf.

4 Nadelen van gebrek aan vertrouwen in je team:

 1. Teamleden oordelen snel en negatief over de intenties van anderen zonder deze te checken;
 2. Teamleden denken wel drie keer na voordat ze om hulp vragen;
 3. Teamleden verbergen hun zwakheden voor de anderen;
 4. Teamleden hebben vaak een hekel aan de teambijeenkomsten en proberen zo min mogelijk tijd samen door te brengen.

Kort samengevat, niet direct een omgeving waar je graag in werkt. Misschien iets wat jij herkent?

Hoe is het dan om te werken in een team waar wel onderling vertrouwen is?

 

4 Voordelen van teams mét onderling vertrouwen:

 1. Teamleden geven elkaar het voordeel van de twijfel i.p.v. te veroordelen en nemen het risico elkaar eerlijke feedback te geven;
 2. Teamleden durven hulp te vragen en accepteren input en feedback op hun eigen functioneren;
 3. Teamleden geven hun fouten en zwakheden toe;
 4. Teamleden kijken uit naar teambijeenkomsten en de mogelijkheid om als team samen aan de slag te gaan en een mooi resultaat neer te zetten.

Hoe zorg jij voor vertrouwen in je team?

Een logische vraag: hoe doe je dat dan, zorgen voor vertrouwen in je team? Ik krijg vaak van managers en teamleiders de vraag of het niet wat geforceerd is om het hier over te hebben in hun team?

En inderdaad, als je het plompverloren over vertrouwen gaat hebben, dan kan dat geforceerd overkomen. En ook is die rechtstreekse aanpak zeker niet het meest effectief gebleken. Sterker nog, als je het niet goed aanpakt, kan het kan dan zelfs juist zorgen voor minder vertrouwen in je team. 

En dus komen dan de volgende vragen op: "wat is het beste moment om dit te bespreken in mijn team?", "welke vragen stel ik?", "hoe bereid ik dat voor?", "hoeveel tijd kost zoiets?"

Bouwen aan vertrouwen via een praktische oefening:

Hieronder tref je een link aan naar een gratis factsheet met een praktische oefening voor bouwen aan vertrouwen in je team, die antwoord geeft op juist die vragen:

 • Wat is het beste moment om deze oefening te doen in mijn team?
 • Welke vragen stel ik?
 • Hoe bereid ik de oefening voor?
 • Hoeveel tijd kost zoiets?

Deze oefening kan jij ook uitvoeren in jouw team. Een praktische oefening, die niet geforceerd aanvoelt, en direct meer onderling vertrouwen en een positief gevoel oplevert in je team.

Download hier het gratis factsheet:

Gratis Factsheet 'Praktisch bouwen aan Teamvertrouwen'

 

En laat je weten of het ook bij jouw team werkt?

Close

50% Compleet

Ja, stuur mij GRATIS de nieuwste Tips & Tricks voor mijn team!

(Geen zorgen, je contactinfo bewaren we veilig en delen we nooit.)